TAMBAH SELERA MAKAN DENGAN B COMPLEX

Mereka yang ingin menambah berat badan selalu mengadu yang mereka tiada selera makan, atau dah makan banyak. Tetapi cukup banyak ke? Bagaimana nak menambah selera makan dan seterusnya menambah berat badan?


1. Tambahkan vitamin B complex dalam diet harian. 2 hingga 4 biji 500mg sehari.
B COMPLEX SHAKLEE untuk semua.

2. Kurangkan pengambilan serat. Makanan dengan serat yang tinggi akan menyebabkan perut terasa penuh.
3. Minum jus buah-buahan 1 jam sebelum makan. Gula dalam jus tersebut akan menyebabkan insulin dirembeskan dan menyebabkan gula dalam darah menjadi rendah, lalu meminta lagi makanan.
4. Makan sebelum tidur. Makan sebelum tidur meningkatkan perembasan insulin dan meningkatkan selera makan. Buat setiap 3 hari dan bukan setiap hari.
5. Makan kerap untuk meningkatkan ruang di dalam perut supaya lebih banyak makanan boleh diisi.
6. Tambahkan cinnamon dalam makanan anda. Cinnamon meningkatkan selera makan secara semulajadi.
8. Elakkan minum ‘terlalu’ banyak air. Air menyebabkan perut terasa penuh.
9. Pengambilan lemak baik seperti minyak zaitun, peanut butter dan sebagainya pun boleh membantu.
10. Adakalanya apabila seseorang berada dalam tekanan juga tidak mampu makan dengan banyak. Jika anda berada dalam tekanan, cuba berjalan sebentar sehingga berasa tenang.
11. Jika kebanyakan cara tidak berkesan, baru tambahkan makanan tambahan jenis 15minuman seperti weight gainer dan sebagainya.
12. Jika tiada penambahan berat untuk satu jangka masa yang agak lama, cuba hentikan pengambilan karbohidrat selama tiga hari dan hanya tumpukan pada protein kemudian kembali tambahkan karbohidrat selepas tiga hari.
13. Dapatkan seorang pasangan yang menarik untuk suapkan makanan. Tak telan, dia merajuk.
14. Dapatkan bantuan perubatan jika perlu. Amalkan supplemen yang memberi tenaga dan perbaiki metabolisme badan.


Nota: Jika penambahan itu lebih kepada perut, kawal pengambilan karbohidrat dan tambah pengambilan protein. Jika masih ada penambahan pada perut, tambahkan latihan bebanan.


Sekiranya anda berminat dan ingin dapatkan konsultasi percuma, bolehla hubungi saya dengan menghantar email ke zamilazahari@gmail.com ...terima kasih. InsyaAllah harga istimewa untuk anda dan semestinya FREE DELIVERY!
No comments:

Post a Comment