CARA MENGATASI SENGGUGUT

Kebanyakan kaum wanita akan mengalami period cramp atau senggugut ketika menstruasi. Dan ini adalah perkara normal yang berlaku setiap bulan. Bila tiba masanya, mula lah kita tak henti-henti tekan perut, sakit berguling-guling, pening kepala sangat, tak boleh fokus kerja, rasa nak marah jer, mood upside down, nak makan pun malas akhirnya.......spoil the whole day. tak bestkan gitu.

Ada antara kenalan kita yang MC kerja sebab tak tahan dan tak selesa, yang study lagi tu sampaikan terpaksa ponteng kelas atau kuliah. Kalau surirumah pula, mana nak jaga anak lagi, senggugut lagi...aduyaiiii kalau boleh memang kita taknak senggugut tu kan? rasa seksanya hidup...

SHAKLEE GLA COMPLEX insyaAllah boleh bantu kita dari mengalami senggugut.

  • Sebenarnya, senggugut ni terjadi sebab dinding rahim kita yang tegang sehingga berlaku kekejangan pada otot-otot rahim. Dengan pengambilan GLA yang cukup, maka tiadalah lagi kekejangan yang berlaku. Simple.
  • Buat kitaran haid lebih teratur. Ada sesetengah orang, haidnya datang sehari je dalam sebulan. Ada yang 3-4hari je. Ada pula yang sampai istihadah, yakni melebihi 15 hari 15 malam.
Nota : Darah haid biasanya ada berbau hanyir sebab ianya adalah darah, hehe… Kalau darah istihadah, baunya seperti bau keputihan. 
  • juga boleh bantu untuk kesuburan wanita. Maksudnya, boleh membantu wanita untuk mendapatkan anak. 
(Credit to G-Ja)

GLA adalah singkatan daripada Gamma-Linolenic Acid, yang terkandung dalam bunga borage yang sangat cantik.  GLA Complex mengandungi GLA, linoleic acid (LA), minyak bunga matahari dan Vitamin E.


Jadi, to those yang mengalami senggugut ni... baiklah cuba untuk mengatasinya secepat mungkin kerana kesan jangka panjangnya kita tak tau macamana. Especially those yang sudah berkahwin dan merancang untuk mendapatkan zuriat. 


Sekiranya anda berminat dan ingin dapatkan konsultasi percuma, bolehla hubungi saya dengan menghantar email ke zamilazahari@gmail.com


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...