SAKIT DADA : PUNCA & CARA MENGATASI


Secara mudah,punca sakit dada dibahagikan kepada dua kategori iaitu:

  • kardio-pulmonari (jantung dan paru-paru)
  • bukan kardio-pulmonari (iaitu berpunca daripada otot dada,salur penghadaman etc.)


Sakit dada berpunca daripada masalah kardio-pulmonari adalah lebih serius.
Kegagalan untuk mengenal pasti perkara tersebut boleh mengakibatkan organ jantung gagal berfungsi atau berlakunya kematian mengejut. Mungkin ramai yang tidak mengetahui mengenai simptom awal penyakit jantung koronari. Antaranya sakit dada semasa rehat atau ketika menjalankan tugas, riadah atau aktiviti ..ini adalah manifestasi awal.

Ciri sakit dada penyakit jantung koronari termasuk ketat dada, terbakar dada, tekanan dalam dada dan ketidakselesaan yang teramat dan cengkaman kuat didalam dada selama lebih dua minit.

Sakit dada ini dapat dirasai pada bahu, leher, tekak dan tangan. Pesakit mungkin juga berasa susah hendak bernafas, berdebar, pening loya ,muntah dan berpeluh. 
Ia mampu dicegah dengan mengamalkan gaya hidup sihat, amalkan pemakanan seimbang, pengambilan supplement yang betul, melakukan senaman sekurang-kurangnya sebanyak 3 kali seminggu, tidak merokok atau mengambil alkohol.

Anda juga boleh mencuba.....
OMEGA GUARD SHAKLEE boleh menbantu mengurangkan risiko penyakit jantung. Jadi sebelum kena serangan jantung, adalah lebih baik kita berusaha untuk kurangkan risiko nya. Kalau anda atau suami ada tanda-tanda di atas tadi, berhati-hati lah dan ambil langkah sewajarnya.

Untuk info yang lebih detail tentang Shaklee OmegaGuard, sila klik SAYA MAHU TAHU LEBIH LAGI.

Sekiranya anda berminat dan ingin dapatkan konsultasi percuma, bolehla hubungi saya dengan menghantar email ke zamilazahari@gmail.com ...terima kasih.

1 comment: