7 CARA MUDAH UNTUK KEMPISKAN PERUT

Ramai sebenarnya yang hadapi masalah perut buncit ni, samada yang dah berumahtangga mahupun yang masih bujang dan dara pingitan. Sebenarnya apa punca perut kita jadi buncit? Jawapan mudah, faktor pemakanan...especially yang tangkap muat dan makan ikut dan tak kira waktu.

Takde siapa yang bangga dengan perut buncit (melainkan hamil). Dan sangatlah susah nak cari pakaian yang sesuai, baju yang boleh cover kebuncitan itu dan seluar yang selesa.

Paling tak best kita jadi low-self esteem/keyakinan diri sebab rasa tak cantik dan gemuk. Then suka pikir negatif merasakan diri seperti diejek..akhirnya kita jadi sensitif. LUPAKAN kata2 orang sekeliling! Jom kita share cara mudah nak kempiskan perut.

1. Minum air masak yang banyak.

Apabila tubuh badan kita menerima sumber air yang banyak, keadaan itu akan mencairkan kuantiti sodium dalam tubuh badan sehingga membolehkan kuantiti air yang keluar dari tubuh badan juga meningkat. Mendapatkan jumlah air yang banyak juga akan menjaminkan fungsi hempedu yang lebih efektif sewaktu proses pembuangan air berjalan dengan lancar.

2. Makan perlahan-lahan.
Ketika menjamah makanan, kita tidak digalakkan makan dengan cepat kerana udara akan terkepung di dalam usus dan seterusnya membentuk gas yang menggalakkan perut menjadi buncit. Makanan yang tidak dikunyah sehingga kecil juga tidak dapat dicerna dengan sempurna yang seterusnya menyebabkan proses kembung perut berlaku.

3. Kurangkan garam dalam makanan.
Terlalu banyak garam dalam proses diet akan menambah ekstrak sodium terhadap cairan dalam tubuh dan melambatkan mekanisme proses pengeluaran air dari sel badan. Akibatnya, perut akan menjadi kembung dengan gas-gas yang terbentuk.

4. Makan makanan yang penuh serat.

Serat adalah elemen yang penting dalam piramid makanan. Untuk mengimbangi kuantiti air dalam tubuh badan, amalan memakan sayur-sayuran hijau dan buah-buahan seperti epal dan pear dapat membantu dalam proses penjagaan ini.

5. Kesan pengambilan ubat.
Terdapat juga kajian yang dilakukan mengatakan, pengambilan pelbagai jenis ubat-ubatan menjadi salah satu punca perut menjadi buncit. Sebagai contoh, ubat Aspirin yang terlalu kerap di ambil akan menyebabkan timbulnya penyakit lain seperti sembelit.Ubat yang mengandungi bahan kimia terlalu tinggi sebenarnya boleh mengganggu sistem penghadaman.

6. Hindari sembelit.
Sembelit berlaku apabila seseorang itu mengalami masalah dalam pembuangan dan hanya membuang tidak lebih dari tiga kali seminggu. Sebagai akibat dari penyakit ini, perut akan mengumpul gas-gas yang berlebihan dan merangsang isi perut mengumpul lemak-lemak yang boleh menyebabkan kekembungan dan buncit. Oleh itu, pengambilan serat adalah digalakkan.

7. Lakukan senaman atau bersukan.
Bersukan sebanyak tiga kali seminggu dapat membantu meningkatkan kadar metabolisme dalam tubuh badan yang bagus untuk pembakaran dan pemecahan lemak. Bersukan akan membantu menggerakkan cairan berlebihan dalam perut dan dikeluarkan dari tubuh badan sebagai peluh. Ini seterusnya akan mengekalkan bentuk badan seseorang yang sesuai dengan ketinggian dan berat badan.BAGAIMANA SHAKLEE DAPAT MEMBANTU.....???

Anda boleh consume SET 3B SHAKLEE iaitu BAKAR - BUANG -BINA

Untuk kempiskan perut kita haruslah bakar segala lemak tepu yang degil dalam badan dan bahagian2 yang sepatutnya - dah bakar kita buang lemak2 tu dan buang toksin dari dalam badan - then haruslah bina semula sel-sel yang lebih sihat dan bina otot yang lebih ketat supaya badan dan perut kita tak menggelebeh. Faham maksud saya kan?


So jangan tunggu lama2. lagi lama kita biarkan lagi tebal lah lemak kat perut tu. Lagipun pedulikan kata2 orang,jom kita cuba set 3B ini and buktikan kita pun boleh cantik dan smart!


Sekiranya anda berminat dan ingin dapatkan konsultasi percuma, bolehla hubungi saya dengan menghantar email ke zamilazahari@gmail.com ...terima kasih. InsyaAllah harga istimewa untuk anda dan semestinya FREE DELIVERY!

No comments:

Post a Comment