CARA MAKAN VITAMIN SHAKLEE MENGIKUT PAKAR NUTRISI SEBENAR

Ramai juga yang keliru tentang cara makan vitamin Shaklee yang betul untuk mendapat hasil yang baik seperti yang diharapkan. Kalau bernasib baik dapat pengedar Shaklee yang prihatin, dia akan "guide". Nasib tak baik dapat pengedar yang lepas tangan hanya menjual semata-mata.

"Bila nak makan vitamin C ni?"
"B-Complex ni kena ambil lepas makan atau sebelum makan?"
"Boleh ke nak makan Alfalfa sebelum tido?"


Ha...inilah antara soalan soalan yang popular.
Masa awal-awal nak makan vitamin, pasti kita akan teragak-agak...bila nak makan itu, nak makan ini...minum ESP lagi... terutama yang beli set vitamin, rasa seperti banyak nya vitamin nak telan...tak kan nak telan semua sekali kan? kan? kan?

Jadi, bilakah waktu pengambilan vitamin yang sesuai?

Biasanya saya mencadangkan agar pengambilan vitamin pada sebelah malam.
(Selepas makan malam) bagi memudahkan. Rule of thumb ialah, badan lebih mudah menyerap nutrient pada waktu malam (waktu tidur).

Tapi, tak semua ingat nak telan vitamin pada waktu malam...(termasuklah saya)...sebab contohnya, bila nak tidurkan anak, pasti saya akan tertidur sekali...dah terlepas makan vitamin.Walau bagaimanapun, terdapat general rule dalam pengambilan vitamin, sebagai panduan buat semua:

VITAMIN LARUT AIR (B dan C) : Seeloknya diambil bersama segelas air dan elakkan pengambilan bersama makanan berlemak/berminyak.

VITAMIN LARUT LEMAK (A,D,E,K) : Vitamin larut lemak memerlukan lemak untuk memudahkan penyerapan. Sebaiknya diambil selepas anda mengambil makanan berlemak/berminyak.

OSTEMATRIX (Kalsium) : Seeloknya diambil bersama minuman bersusu, atau diambil sebelum tidur. Sebagaimana susu dikatakan sebagai minuman untuk membantu kita tidur, kalsium dikatakan ada fungsi yang sama.

LECITHIN : Diambil bersama2 vitamin larut lemak lain.


APA YANG TIDAK DIGALAKKAN

1. JANGAN Mengambil alfalfa bersama-sama vitamin E kerana ia boleh mengganggu penyerapan alfalfa.

2. JANGAN Mengambil supplement zat besi (Iron) bersama-sama Ostematrix kerana zat besi boleh mengganggu penyerapan kalsium. Walau bagaimanapun kini zat besi sudah dilengkapi bersama2 VitaLea. Oleh itu jika boleh, ambil kedua2nya pada masa berlainan untuk mengelakkan gangguan penyerapan di antara kedua-duanya.

3. Pengambilan vitamin disarankan pada waktu selepas makan bagi membantu penyerapan. Ambillah vitamin & mineral dalam kadar yang telah dicadangkan, kerana pengambilan vitamin/mineral yang berlebihan, terutama vitamin larut lemak boleh membahayakan kesihatan kerana ia disimpan di dalam badan dan boleh menjadi toksik.
Sekiranya anda merasakan praktik anda mengambil vitamin sekarang tidak mendatangkan kesan yang memuaskan, anda boleh cuba mengambilnya mengikut cadangan di atas. Walau bagaimanapun, ia bukanlah muktamad dan masih bergantung kepada tubuh badan kita.JADUAL PENGAMBILAN VITAMIN SHAKLEE

Bagi memudahkan panduan, kami mencadangkan waktu pengambilan vitamin dan supplemen Shaklee seperti berikut :


WaktuCadangan Pengambilan
Pagi B Complex dan Vitalea untuk memberi kesegaran dan ‘mood’ yang baik.
Minum Pagi ESP
Tengah Hari Vitamin C dan Alfalfa
Minum Petang  ESP
Makan MalamLecithin/Kalsium/Vitamin E
SupplementCadangan Pengambilan
ZincSeminggu dua kali kecuali mereka yang ada masalah rambut yang serius.
NutriferonSeminggu sepeket setiap hari (Kecuali waktu sakit).
Meal shakeBoleh dibancuh dengan ESP dan PD jika ada.
AlfalfaAmbil ikut kesesuaian.Untuk ibu menyusu, masa terbaik selepas pam di ambil bersama ESP.

Lelaki juga boleh guna jadual ini mengikut kesesuaian.


Mudahkan? Apa-apa pun, jadual pengambilan vitamin dan supplemen ini hanyalah panduan kepada anda semua namun kesesuaiannya masih bergantung kepada individu..


Selamat mencuba!!


No comments:

Post a Comment