APA ITU OVARIAN CYST?

Ovarian Cyst seolah2 perkara biasa yang di hidapi oleh wanita samada remaja atau dewasa. Dan kebanyakan confuse, perlu buang(operate) atau tak perlu, akan mengecut atau membesar, bahaya ke tak? Soalan sebegini adalah sangat terbuka. Sebelum jawab sebenarnya penting untuk kita tau status dia : (1) sudah berkahwin/belum , (2) umur berapa dan (3) bila dia disahkan menghidap cyst. Ovarian Cyst bukan bersifat penyakit
- ia adalah kantung yang mengandungi cecair berada dalam kilang telur ovari kita. Cecair ni boleh jadi seperti air, pekat likat atau ada tisu2 seperti  rambut. Ovarian cyst ada pelbagai size. Ia boleh membesar dan boleh mengecil/kecut.

- ovarian cyst yang normal akan membesar dan pecah utk mengeluarkan telur ovum semasa proses ovulasi. Jika cyst ini tidak pecah, sizenya akan bertambah besar dan ini dinamakan Functional Ovarian Cyst. Jika saiznya terlalu besar ia akan jadi bahaya!

Perlu pembedahan atau tidak?
- pembedahan bukan cara yang diperlukan untuk setiap pesakit cyst. Jadi cyst tidak semestinya dibuang dgn cara pembedahan. 


Pengalaman saya sendiri......
" masa tu nak check upt positive. kandungan berusia 7weeks. bila scan doc bagitau ada cyst size 2.5cm. cyst ni akan mengecut/membesar depends kepada kekuatan rahim saya. and tak bahaya so no worries.... after checkup by checkup cyst pun mengecut dan hilang. Saya percaya rahim saya kuat, cyst mengecut sebab supplemen shaklee yang saya consume. Nutrinet yg saya dapat cukup utk saya dan baby. Now dah 7months preggy :) "


Pengalaman saudara kita yang dah buang cyst.

Sememangnya betul dan tepat. Penggunaan bahan kimia dalam produk seharian kita seperti bahan pencuci, bahan kecantikan, dalam pemakanan sememangnya punca utama cyst. Sebab tu kita kena amalkan pemakanan yang sihat dan mengamalkan suppleman untuk kesihatan dalaman, cuci apa yang patut, buang apa yang tak perlu dan biarkan tubuh hasilkan sel2 baru yang lebih sihat.Pengalaman saudara kita yang juga menghidapi ovarian cyst.

  • cyst ni terjadi sbb hormone imbalance, tapi operation is not the best solution afterall, even though doc bg contraceptive pills, boleh consume up to 3 mths shj. THE BEST SOLUTION IS TO GET PREGNANT. itu secara natural. so, kalo tak leh pregnant buat masa skang ni, amik Set D+ESP+GLA. GLA ni bantu stabilkan hormone. Set D ada b complex, so dia boleh bantu control our mood swing..Vit E utk prevent IF THERE IS ANY FREE RADICALS...just in case.. prevention is better than cure.. ESP of course for the cells to growing better and build up the new cells everyday..

  • suma vitamins tu kena konsisten for the first 6 mths..of course lar masa memula makan tu ada healing crisis..sbb cyst tu kan dah membesar dan akan makin membesar jika tidak di rawat.

  • cyst ni pun boleh terjadi bila kita stress, heavy workload, environment changes..bila stress, mood swing, hormone jadi tak balance..itulah puncanya..for the moment, elakkan makan daging, ayam..sbb daging tu akan buat cyst tu lagi menebal..ibarat makanan utk dia..so, amikESP..


Sekiranya anda berminat dan ingin dapatkan konsultasi percuma, bolehla hubungi saya dengan menghantar email ke zamilazahari@gmail.com ...terima kasih. InsyaAllah harga istimewa untuk anda dan semestinya FREE DELIVERY!

No comments:

Post a Comment