PRODUK SHAKLEE UNTUK ATASI SEMBELIT YANG BERLARUTAN DAN SAKIT MENERAN

Sembelit bukan penyakit tetapi ia adalah suatu masalah kesihatan. Apabila kita alami sembelit itu salah satu tanda badan kita tidak sihat sebenarnya. Golongan yang kerap menghadapi sembelit adalah : kanak-kanak. namun sembelit tidak mengira usia. Golongan dewasa juga sering menghidapi masalah sembelit.
Jangan biarkan sembelit anda berpanjangan , Jika tidak di atasi penyakit lain pula datang!


Okay... apabila kita jarang membuang air besar (bukan setiap hari), kita berkemungkinan akan menghidapi sembelit. Jarang membuang air besar akan menyebabkan najis keras dan sukar untuk dikeluarkan. Meneran semasa membuang air besar dan rasa tidak puas selepas membuang air besar adalah simptom kita menghidapi sembelit.


BAGAIMANA KITA BOLEH SEMBELIT .......????

PEMAKANAN TIDAK SEIMBANG : 
- Kurang pengambilan makanan serat tinggi seperti roti, kentang, brokoli, sayuran dan buah-buahan.
- Terlalu banyak makan makanan segera atau diproses.

PENGAMBILAN UBATAN DAN JAMU
- bahan yang terkandung tidak sesuai dengan badan kita.
- terlalu banyak atau melebihi dos.

KURANG MINUM AIR
- badan kita memerlukan sekurang-kurangnya 2-3liter air sehari.

BERTANGGUH KE TANDAS
Sering bertangguh untuk ke tandas walaupun telah merasakan gesaan untuk membuang air besar. Bertangguh akan membuatkan anda tidak selesa dan mengakibatkan desakan untuk membuang air besar semakin berkurangan.CARA ATASI SEMBELIT YANG BERLARUTAN DAN SAKIT MENERAN

  • Amalkan pemakanan seimbang, lebihkan serat dan air dalam menu harian. Tambahkan pengambilan makanan tambahan seperti kalsium, alfalfa untuk melancarkan proses detoksifikasi. Kalsium boleh membantu melembutkan najis, manakala Alfalfa pula membantu dalam pelawasan dan proses detoksifikasi.
  • Elakkan pengambilan ubat-ubatan dan jamu yang boleh mengakibatkan sembelit. Pilih pemakanan tambahan yang semulajadi yang tidak mempunyai kesan sampingan.
  • Bersenam sekurang-kurangnya 3 kali seminggu untuk merangsang usus yang sangat bagus untuk melancarkan proses pembuangan.
  • JANGAN BERTANGGUH! Segera ke tandas apabila merasakan desakan untuk membuang air besar. Jangan jadikan sibuk sebagai alasan untuk tidak ke tandas.Namun jika anda sukar untuk melakukan aktiviti serta mengamalkan pemakanan yang betul kerana kekangan masa serta sibuk dengan urusan seharian, shaklee mempunyai supplement yang dapat membantu anda mengatasi masalah sembelit iaitu OSTEMATRIX - kalsium magnesiumNo comments:

Post a Comment