ANAK HIPERAKTIF, MAK BUNTU TIDAK TAHU APA NAK BUAT, AYAH PULA CEPAT STRESS


Pertama sekali bagaimana kita tahu anak kita itu hiperaktif? 
Dari kelakuan dia? Perangai dia? 
APA YANG MEMBUATKAN KITA KATA DIA ADALAH ANAK HIPERAKTIF?


Kita kena faham maksud hiperaktif iaitu : kecergasan dan pergerakan yang melampau sehingga sukar untuk dikawal ; samada keadaan atau sifat seseorang. Ini sering berlaku tehadap kanak-kanak.


Okay...yang tak boleh kawal tu kita panggil hiperaktif. 

Sebagai ibubapa jangan terlalu cepat melabelkan anak kita sebagai anak hiperaktif hanya kerana anak kita aktif, riuh sekampung dan kreatif tak bertempat ye. Bagus ada anak aktif ni sebenarnya. Bijak. Ada sahaja akal fikirannya berjalan nak buat apa seterusnya apa dan apa lagi.


Ini adalah antara sikap anak hiperaktif :
  • Degil
  • Suka membantah
  • Suka melanggar peraturan terutama di sekolah
  • Mudah leka dan tidak memberi tumpuan terhadap sesuatu hal
  • Sering kali merasa tidak puas hati
  • Sering tertekan
  • Menghadapi masalah dalam pelajaran dan hubungan sosial
  • Cepat takut dan risau
  • Suka berpeluh dan mengalami masalah sakit perut atau cirit birit.

 
Anak hiperaktif berpunca daripada kurang perhatian dan kasih sayang
Secara umumnya, anak hiperaktif di kategorikan kepada tiga tahap :
1. Berkelakuan terlalu aktif
2. Kekurangan tumpuan,
3. Mengikut dorongan hatiBerkelakuan terlalu aktif

Tahap aktiviti motor yang tinggi iaitu sentiasa bergerak ke sana ke mari, berlari tanpa rasa penat, tidak boleh duduk diam dan sentiasa gelisah. Kanak-kanak yang berkelakuan seperti suka berlari, memanjat perabot dan tidak boleh berdiam diri juga tergolong sebagai kanak-kanak hiperaktif.

Kurang tumpuan

Tidak boleh menumpukan perhatian pada guru di sekolah atau tadika dan tidak berupaya menghabiskan tugas diberikan atau aktiviti permainan. Biasanya, mereka mudah beralih pandangan dari satu perbuatan ke perbuatan lain dan sering kali tidak mendengar apabila
orang cuba bercakap dengannya.

Mereka selalunya tidak boleh duduk bermain dengan lama seperti kanak-kanak lain.

Mengikut dorongan hati

Tingkah laku impulsif dan memenuhi kehendak diri dengan segera. Biasanya, mereka tidak suka menunggu giliran dalam permainan dan suka mengganggu orang lain. Tindakannya di luar kawalan, cepat berubah melakukan sesuatu dan tidak mengikut arahan.


Perhatian!
Masalah ADHD cenderung berlaku pada kanak-kanak lelaki berbanding perempuan. Kekurangan tumpuan dan hiperaktif dalam kalangan kanak-kanak menyebabkan mereka lewat menerima pelajaran dan membantutkan pencapaian pendidikan. Masalah ini kerap dialami kanak-kanak pra-sekolah dan ia boleh menjejaskan pencapaian bidang pelajaran pada peringkat permulaan.RAWATAN DAN CARA MENGATASI ANAK DARI BERTERUSAN HIPERAKTIF
1.   Cuba rawat perilaku hiperaktif menggunakan kaedah pengurusan emosi yang berkesan, seperti tidak meninggalkannya bersendirian bergaul dengan kanak-kanak lebih muda.Ada kemungkinan dia akan melakukan kekerasan seperti mencederakan kawan dan diri sendiri.Anda juga mungkin boleh beri anak yang hiperaktif untuk makan OMEGAGUARD.

2.   Jauhkan alatan berbahaya dan tajam supaya dia tidak mencederakan dirinya sendiri, tegur dan elak menunjukkan perbuatan kasar kerana kanakkanak hiperaktif mudah meniru pelakuan ibu bapanya.

3.   Ibu bapa perlu tahu bahawa kanak-kanak ini memerlukan perhatian, kasih sayang yang lebih dan jangan merendah-rendahkan dirinya di depan orang lain hingga dia terasa tidak disayangi. Hal ini boleh memburukkan keadaan dan berisiko membuatkan kanak-kanak ini bertindak di luar kawalan.Jika tidak diubati, berkemungkinan penyakit ini akan berterusan hingga mereka dewasa. Mainkan tanggungjawab anda sebagai ibu bapa dan lakukan yang terbaik buat anak anda.

No comments:

Post a Comment