KEMBALI LANGSING SELEPAS BERSALIN

Semua wanita yang dah selamat bergelar ibu, atau yang dah lalui proses melahirkan anak pasti ada keinginan untuk kembali langsing seperti "masa mula-mula kahwin dulu".

Mustahil tak? Sebenarnya tak mustahil dengan syarat! 
Hati kena cekal, mental kena kuat. Ikut kata hati, jangan ikut nafsu. 
Tetapkan diri apa yang kita nak. Kita nak badan langsing. Jadi apa perlu kita buat???

1. Santai

Nak langsing haruslah memerlukan waktu. Badan kita berkembang 9bulan, mana mungkin nak kuncup semula dalam masa 1bulan. Perlaham-lahan... santai.... sabar....

2. Susukan anak

Seorang ibu yang menyusui bayi dapat menghilangkan lebih banyak berat badan. Anda akan dapat membakar sehingga 500 kalori lebih setiap hari.

Anda mungkin berminat : SET KURUS UNTUK IBU MENYUSU

3. Bergerak

Pastikan anda sentiasa mendapatkan khidmat nasihat daripada doktor bila anda boleh mula berolahraga setelah bersalin.

Jika boleh, berjalan-jalanlah sedikit di sekitar rumah sambil membawa bayi di dalam kereta sorongnya selama 30 minit dan amalkan sekurang-kurangnya tiga kali seminggu.

4. Makan Sedikit

tetapi kerap Jika anda menunggu waktu lapar untuk makan, anda mungkin tidak menyedari bahawa anda telah makan lebih banyak kalori bila anda makan.

Hindari makan terlalu banyak dan jagalah metabolisme dengan stail dan makan antara 5 – 6 sajian kecil setiap hari.

5. Kudapan Sihat

Gantikan kudapan manis yang sering anda makan dengan buah-buahan atau salad. Bersihkan almari serta peti sejuk anda daripada kudapan tinggi lemak dan rendah serat seperti kerepek dan ais krim.

6. Banyakkan Serat

Tetap kenyang lebih lama dengan makan makanan tinggi serat. Makanlah banyak makanan berserat larut seperti bijirin, buah-buahan segar dan sayur-sayuran. Pilih roti gandum dan nasi daripada beras merah.

7. Ambil Protein

Gantikan daging berlemak dengan ayam atau ikan. Ikan salmon contohnya merupakan sumber omega 3 yang telah terbukti mengurangi pengurangan dan membantu menurunkan berat badan.

Anda mungkin berminat : Energizing Soy Protein (ESP)

8. Banyakkan Minum Air

Air sama fungsinya seperti minyak yang dapat melancarkan fungsi organ di dalam tubuh.

Pastikan tubuh sentiasa dipenuhi keperluan cairan kerana ia amat penting untuk menurunkan berat badan, membantu pencernaan dan mengurangkan nafsu makan anda.No comments:

Post a Comment