IBU STRESS ANAK SUSAH MAKAN

Dilema ibu, atau lebih tepat dilema kebanyakan ibu isu ANAK SUSAH MAKAN, haishhh memang pening, kadang-kadang menyakitkan hati sebab kita dah masak dia taknak makan. Tak bagi makan nanti lapar. Itu yang buat kita rasa sedih pula. Nak tambah sedih lagi, apabila orang duk kata anak kita kurus, anak orang tu berisis badan sedap tengok. hurmmm........ hakikatnya orang taktau kita berperang dengan isu anak susah makan! memilih! serba tak kena! 

Bersabarlah wahai ibu. You are not alone :)

TAK SEPATUTNYA TUDING JARI SAMPAI MACAM TU SEKALI. LAGI LA BUDAK TU TAKNAK MAKAN.


Saya yakin ibu dah jumpa pelbagai cara. Tapi kecewa... tiada hasil... anak susah makan juga.
Macam ni lah, apa yang saya share ni adalah pengalaman kakak saya sendiri. Anak beliau memang susah sangat makan, kurus memang kurus lah. Anak perempuan. Anak sulung pula tu. Pabila kakak susah makan, risau juga nanti adik-adik pun turut "join the club".

Jadi ini yang kakak saya buat :

1. Cari penyebab. Kenapa la dia ni susah sangat nak makan?
Kita kena tengok dan perhatikan dari segala sudut. Proses ini bukan sehari dua tapi berhari-hari mungkin sebulan. Fahami anak kita. Lain anak lain ragam ye. Cuba tengok....

 • kesihatan dia
 • emosi dia
 • suasana sekeliling dia
 • waktu makan dia (lepas minum susu jangan harap lah anak nak makan pula, dah kenyang susu)
 • kesukaan dia (dr segi makanan, air, warna, mknn rumah/mknn kedai, suasana meriah/keseorangan)
 • kelemahan dia


2. Makanan biasa anak susah makan, Sediakan menu yang pelik dan menarik!
Masak sup ayam, makan dengan nasi anak susah makan. Anak tak suka makan. Jadi kita tukar menu. Jom buat roti 3tingkat! Yeay! Sebelum tu jom bakar roti sama-sama. Lapisan pertama kita sapu strawberry jem. Lapisan kedua kita sapu nutella. Sapu sama-sama. Yum! Yum! Sedapnya....Siap! Makan time!

 • Nampak tak apa yang kita buat? Semua perkara, dari penyediaan sehingga waktu makan, kita buat bersama-sama anak kita
 • Jangan sesekali masak dan bagi anak makan. Kita pula sibuk basuh pinggan. Anak makan seorang diri, ambil mood sendiri. Mana selera macamtu....3.  Tukar suasana, jadikan lebih ceria dan "happening"
Tak susah pun sebenarnya.Hanya luangkan sedikit masa bersama anak kita. Tukar dari suasana makan dan senyap kepada makan dan borak dan gelak ketawa dan belajar dan ada kasih sayang. Senang saja.....cuba amalkan :

 • bagi anak pilihan."Aisyah nak minum orange juice tak? Bestnya!" ....wow,di rumah pun ada jus, macam di restoren pula. wow! siap ada straw dan buah orange tepi gelas.
 • latih anak buat keputusan. "Aisyah,roti kita ni nak potong tengah jadikan triangle okay tak?" ...jawapan dia samada yes atau no. tak jadi hal, yang penting dia rasa dia penting di situ, kita ikut cakap dia, ikut keputusan dia. Suka? mesti lah anak suka.
 • bagi anak peluang mengetuai majlis makan kita. "Aisyah,tolong baca doa makan. Aisyah dah hafal kan, ayah nak dengar Aisyah baca doa makan" ..puji la dia sikit, dia dah hafal. Kita orang dewasa pun suka kan pujian, apatah lagi anak kecil.4.  Tidak sesekali paksa anak kita makan. Elakkan marah atau bersikap emosi.
Istighfar dan banyak bersabar. Ingat, kita dulu pun susah juga tapi mak kita boleh je jaga kita. Tak gitu? Jadi dengan anak yang susah makan ni jangan paksa dia. Kesannya, dia lebih memberontak. Percaya lah.

Cara atasi : 
 • pujuk. tunjukkan makanan itu sedap. kita makan. buktikan sedap. "tengok ni ibu makan, yum! yum! sedapnya... ayah pun makan. see! haaaa ayah ambil lagi? cepat Aisyah makan nanti habis....." 
 • terangkan. emosi cara positif. "Aisyah makan ye,ibu teman. Ibu sedih kalau Aisyah tak makan, nanti Aisyah sakit. Ibu taknak Aisyah sakit,ibu takde kawan. Aisyah makan sikit pun takpe lah. Ibu taknak sedih..."5. Pastikan anak kita cukup nutrient yang diperlukan untuk dia membesar. Kurang nutrient sebenarnya mengganggu sistem badan anak kita. Itu yang jadi susah makan, tiada selera makan, memilih makan. Macamana nak cukup nutrient kalau susah makan?


Cuba beri dia makanan tambahan seperti madu, multivitamin, minyak ikan, air masak secukupnya atau kalau susah sangat, semua tu anak tak mahu juga...... berilah dia MEALSHAKE ni.Sekurang-kurangnya kita sebagai ibu nak melihat anak kita membesar dengan sihat...bagai juara kan. Sebab itu lah kita cuba pelbagai cara, kita sanggup buat apa saja. Sebagai ibu juga kita takkan sesekali memudaratkan kesihatan anak kita. Yang penting kita usaha dan usaha tanpa rasa putus asa. Itulah ibu yang terbaik! Bertuah sangat anak syurga kita kan :) Kita pun bertuah.... Tuhan bagi "kerja lebih" sikit. hehe :)


No comments:

Post a Comment